Orthomoleculaire therapie

Orthomoleculaire therapie

Het Griekse woord orthos betekent: juist of gezond. Moleculair staat voor molecuul. De grondlegger is tweevoudig Nobelprijs winnaar (1954,1962) Linus  Pauling.

In de therapie wordt gebruik gemaakt van “öptimale” concentraties voedingsstoffen, zoals vitaminen, mineralen, enzymen, aminozuren, glyconutrienten en vetzuren.

Stoffen die van nature in het lichaam aanwezig zijn. De tegenwoordige westerse voeding bevat onvoldoende van deze belangrijke voedingstoffen en vormt de basis van veel (welvaarts) aandoeningen.

De behoefte aan deze stoffen kan bovendien door milieuvervuiling, stress en ziekte individueel sterk verschillen. De behandeling tracht het lichaam te ondersteunen in het eigen genezingsproces. Het grote verschil met behandeling via medicatie is het feit, dat medicijnen lichaamsvreemd zijn.

Bij ziekte is een grotere hoeveelheid essentiele voedingsstoffen nodig dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH).

Hoewel orthomoleculaire therapie een eigen specialisme is, kan het aanvullend   (complementair) aan andere behandeling gegeven worden.

Uw geneesmiddel is uw voeding ! (Hippocrates 460-373 v. Chr)

PNI

Psycho-Neuro-Immunologie is een specialisatie binnen de orthomoleculaire geneeskunde  vormt de basis van mijn orthomoleculaire behandeling. De mens is meer dan alleen  een psyche, een zenuwstelsel of een immuun (verdediging) systeem). Deze systemen hebben nauwe relatie met elkaar en beïnvloeden elkaar voortdurend. Vanuit de PNI wordt gezocht

naar de oorzaak van de verstoring binnen deze eenheid. Een bekend voorbeeld is stress die behalve psychische problemen ook verantwoordelijk kan zijn voor hartkloppingen, hoge bloeddruk, klachten in spieren en gewrichten en hormonale veranderingen, die op hun beurt weer menstruatieklachten, diabetes type 2, schildklierklachten of botveranderingen kunnen veroorzaken. Daarnaast kunnen deze stoornissen de oorzaak zijn van chronische pijn. Binnen de PNI  heeft pijn een heel andere, nog niet zo’n bekende en nieuwe betekenis en is pijn niet iets dat alleen psychisch te beïnvloeden zou zijn. en zijn er  wel degelijk aantoonbare veranderingen. Kortom vanuit deze benadering heeft alles heeft met alles te maken. Is de oorzaak op te sporen dan zijn de gevolgen ook effectiever te behandelen.

De behandeling

In de eerste plaats uitvoerig vragen naar signalen die de aard en het verloop van de stoornis duidelijk kunnen maken.

Laboratorium onderzoeken, röntgenfoto’s, MRI kunnen aanvullende informatie geven.

Vervolgens wordt duidelijk uitgelegd wat er aan de hand is en waar de systemen ontsporen en wat de mogelijke oorzaak is. Deze uitleg, zogenaamde “deep learning”

is belangrijk. Als je niet precies weet wat er aan de hand is kun je geen juiste maatregelen nemen om de systemen weer op de rails te krijgen. Bovendien zorgt kennis over wat er aan de hand is voor rust, juist dat gene wat ontbreekt als je chronisch klachten hebt. En onrust kan al een bron zijn voor het instand houden van klachten.

Zoals al eerder is gezegd kan voeding grote positieve of negatieve invloed hebben. Voedingsadviezen en eventueel aanvullingen door middel van voedingssupplementen en/of kruiden behoort  daarom ook tot de therapie.

Al wil ik benadrukken dat PNI geen stofjes therapie is zoals sommige andere vormen van orthomoleculaire behandeling.

Ook bewegings- en lifestyle adviezen zijn vast onderdeel van de behandeling.

PNI kan zinvol zijn bij

·       Depressie

·       Burn-out

·       Darmproblemen

·       Allergieën

·       Maagklachten

·       Gewrichtsklachten

·       Hartklachten

·       Hoge bloeddruk

·       Arteriosclerose

·       Cholesterolproblemen

·       Hoofdpijnen

·       Diabetes

·       Hypoglycamie

·       Astma- bronchitis

·       Holteontstekingen

·       Eczeem / psoriasis

·       Vermoeidheid

·       Concentratie / leer problemen

·       Keel neus en oorklachten

·       Gebitsproblemen

·       Hormonale klachten

·       Menstruatie klachten

·       Schildklier problemen

·       Slaapstoornis

 

Combinatie

Doordat ik ook acupuncturist en fysiotherapeut ben kunnen inzichten en behandeling, altijd in overleg met u, de behandeling ondersteunen. Metingen met behulp van electroacupunctuur vallen hier ook onder.

Aantal en duur van de behandeling

De eerste behandeling duurt minimaal anderhalf uur. Het aantal behandelingen hangt natuurlijk af van de klacht en het resultaat. Over het algemeen zijn 3-4 behandelingen noodzakelijk. Bij combinatie therapie kan dat vaker zijn. Daarnaast is er gedurende de periode van behandeling telefonisch of e-mail contact.

En als u wilt behoren kooklessen, voedingsmiddelen bekijken en samen bewegen  tot de  mogelijkheden.

Algemene informatie                       

Een verwijzing is niet noodzakelijk. Wel vind ik het prettig als de behandelend arts op de hoogte is.

Blijkt PNI niet geschikt, dan bekijk ik samen met u andere behandeling mogelijkheden.

 

Tarief en vergoeding

Het tarief vindt u op onze prijslijst.

Hoewel de beroepsgroep MDOG en kPNI

er hard aan werken, wordt de behandeling nog niet door alle verzekeraars vergoed.

 

Over mijzelf

Het werk als fysiotherapeut vond ik na een aantal jaren te beperkt.

Om over meer behandeling mogelijkheden te kunnen beschikken, startte ik in 1979  een acupunctuurstudie aan het International College of Oriental Medicine

gevolgd door Chinese Kruiden geneeskunde aan het Jing Ming College en tevens een opleiding Chinese Massage (tuina). Sinds 1997 ben ik docent aan de Hwa  To University of Traditional Chinese Medicine.

Om alle processen nog beter te begrijpen en nog effectiever  te behandelen startte ik in 2003 de driejarige opleiding PNI bij instituut Vannature in Nederland. In 2006 en 2007 volgde ik een Europese Masters opleiding PNI aan de universiteit van Gerona (Spanje).

Nuttige adressen

www.kPNI.de

www.MDOG.nl